Foto: EU

EU-kommisjonen har blitt ening med amerikanske myndigheter om en løsning på en 17 år lang strid rundt anklager om urettferdig subsidier i forhold til flyprodusentene Boeing og Airbus.

Både EU og USA har på hver sin side siden 2004 kjempet parallelle saker gjennom Verdens handelsorganisasjon om subsidier hver av sidene mener er urettferdig i konkurransen mellom de to flyprodusentene.

Mye av diskusjonen de siste ukene har dreid seg om åpenhet om subsidier og om hvorvidt Frankrike, Tyskland og Spania skulle få lov til å fortsette å gi Airbus “tilbakebetalbare lanseringsinvesteringer” – og faktisk kreditter for å utvikle nye flymodeller, der Airbus betaler tilbake mer eller mindre penger, avhengig av hvor vellykket den nye modellen er.

I følge EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, har enigheten om subsidiene til Airbus og Boeing banet vei for enighet om en rekke andre spørsmål rundt toll og avgifter. Avtalen mellom EU og USA skal gi et større fokus på trusselen fra Kinas begynnende kommersielle flyindustri, melder Reuters.

Avtalen vil bli kunngjort senere i dag på et toppmøte med kommisjonens president Ursula von der Leyen, USAs president Joe Biden og deres handelsministre. Inntil nå har ikke Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Spania publisert detaljer om kontrakter der de gir Airbus “tilbakebetalbare lanseringsinvesteringer.” Men de hevder at Washington også gir indirekte hjelp til Boeing under hemmelige forsvarskontrakter.

ANNONSE
Forrige artikkelTilbakeblikk: AWACS anno 1969
Neste artikkelFortsetter med gyldig reiseforsikring verden rundt