-8.3 C
Oslo
17/01/21
Hangar.no

Setter inn Super Puma-helikopter i beredskap i Tromsø

Et stort sivilt helikopter øremerket for transport av koronapasienter gikk i kveld på heldøgns beredskap i Tromsø. Helikopteret av typen Super Puma (AS332 L1) skal fly smitteteamet til Universitetssykehuset Nord Norge (UNN). Det kan benytte alle faste landingsplasser for ambulansehelikopter i landsdelen. Det kan også lande på sykehuset i Tromsø, og hente pasienter på Svalbard.

– Helikopteret er en vesentlig styrking av vår evne til å transportere kritisk syke koronapasienter i hele Nord-Norge, sier medisinsk leder ved luftambulanseavdelingen UNN, Bård Rannestad.

Koronaoppdrag kan være kompliserte og tidkrevende. Ved å leie inn store fartøy øremerket slike transporter styrkes flere deler av den akuttmedisinske kjeden, både i og utenfor sykehus.

– Når de sykeste pasientene hentes får lokalsykehusene frigjort kapasitet til viktig lokal beredskap. Samtidig skjermes de ordinære bil- og luftambulansene til akuttmedisinske pasienter som ikke er koronasyke. Vi som fagfolk er svært glade for at beslutningstakerne i Helse Nord har prioritert å få denne ressursen på plass, sier Rannestad.

Under transporten isoleres pasienten i en smittevernkuvøse (EpiShuttle®) som hindrer overføring av smitte til ledsagerne og helikopterets kabin. Slik isolering brukes når det vurderes som medisinsk nødvendig. De sykeste pasientene trenger ofte flere behandlere som jobber i team. 

Kapasitet

Super Puma i Tromsø flyr alltid med smitteteam. Alle redningshelikoptrene til 330-skvadronen er satt opp med smittevernkuvøser og har plass til smitteteam. Tjenestens største helikoptre, H145T2 og AW139 kan også fly smittevernkuvøsen, men den går ikke inn i luftambulansetjenestens fly og minste helikoptre.

– Vi vurderer derfor fortløpende leie av større fly og flere helikoptre. Samtidig er det usikkert hvilke transportbehov pandemien vil skape. Vi kartlegger nå hva som er mulig å få til, sier administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF Øyvind Juell.

Sivilt flyselskap

Det er Lufttransport RW AS i Tromsø som skal fly smitteteamet ved UNN. Oppdragsgiver Luftambulansetjenesten HF er imponert over jobben UNN og flyselskapet har gjort for å få helikopteret utstyrt, tilpasset og på beredskap.

– Vi takker for tilliten og vi er glad for å kunne bidra med våre ressurser, sier administrerende direktør i Lufttransport RW AS, Frank Wilhelmsen.

Lufttransport sitt mannskap flyr til vanlig Sysselmannens helikoptre på Svalbard. Pilotene har lang erfaring med helikopteroppdrag i polare strøk. Helikopteret som er satt inn har avising, stor gjennomføringsevne i dårlig vær og svært lang rekkevidde.

Andre nyheter

Vurderer krisehjelp til Norwegian

Redaksjonen

Aviator Airport Alliance med oppsigelser på norske flyplasser

Redaksjonen

Wizz Air kutter i rutetilbudet i Norge

Redaksjonen

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer