Et stort sivilt helikopter øremerket for transport av koronapasienter gikk i kveld på heldøgns beredskap i Tromsø. Helikopteret av typen Super Puma (AS332 L1) skal fly smitteteamet til Universitetssykehuset Nord Norge (UNN). Det kan benytte alle faste landingsplasser for ambulansehelikopter i landsdelen. Det kan også lande på sykehuset i Tromsø, og hente pasienter på Svalbard.

– Helikopteret er en vesentlig styrking av vår evne til å transportere kritisk syke koronapasienter i hele Nord-Norge, sier medisinsk leder ved luftambulanseavdelingen UNN, Bård Rannestad.

Koronaoppdrag kan være kompliserte og tidkrevende. Ved å leie inn store fartøy øremerket slike transporter styrkes flere deler av den akuttmedisinske kjeden, både i og utenfor sykehus.

– Når de sykeste pasientene hentes får lokalsykehusene frigjort kapasitet til viktig lokal beredskap. Samtidig skjermes de ordinære bil- og luftambulansene til akuttmedisinske pasienter som ikke er koronasyke. Vi som fagfolk er svært glade for at beslutningstakerne i Helse Nord har prioritert å få denne ressursen på plass, sier Rannestad.

Under transporten isoleres pasienten i en smittevernkuvøse (EpiShuttle®) som hindrer overføring av smitte til ledsagerne og helikopterets kabin. Slik isolering brukes når det vurderes som medisinsk nødvendig. De sykeste pasientene trenger ofte flere behandlere som jobber i team. 

Kapasitet

Super Puma i Tromsø flyr alltid med smitteteam. Alle redningshelikoptrene til 330-skvadronen er satt opp med smittevernkuvøser og har plass til smitteteam. Tjenestens største helikoptre, H145T2 og AW139 kan også fly smittevernkuvøsen, men den går ikke inn i luftambulansetjenestens fly og minste helikoptre.

– Vi vurderer derfor fortløpende leie av større fly og flere helikoptre. Samtidig er det usikkert hvilke transportbehov pandemien vil skape. Vi kartlegger nå hva som er mulig å få til, sier administrerende direktør i Luftambulansetjenesten HF Øyvind Juell.

Sivilt flyselskap

Det er Lufttransport RW AS i Tromsø som skal fly smitteteamet ved UNN. Oppdragsgiver Luftambulansetjenesten HF er imponert over jobben UNN og flyselskapet har gjort for å få helikopteret utstyrt, tilpasset og på beredskap.

– Vi takker for tilliten og vi er glad for å kunne bidra med våre ressurser, sier administrerende direktør i Lufttransport RW AS, Frank Wilhelmsen.

Lufttransport sitt mannskap flyr til vanlig Sysselmannens helikoptre på Svalbard. Pilotene har lang erfaring med helikopteroppdrag i polare strøk. Helikopteret som er satt inn har avising, stor gjennomføringsevne i dårlig vær og svært lang rekkevidde.

ANNONSE
Forrige artikkelNorwegian kansellerer alle avganger til Finnmark i april
Neste artikkelHentet hjem nordiske statsborgere fra Filippinene