Hangar.no
Flyprodusenter

Airbus med første automatiske avgang fra rullebane

Den europeiske flyprodusenten Airbus har gjennomført den aller første helautomatiske avgangen fra en rullebane. Med produsentens Airbus A350-1000 testfly, ble det 18. desember 2019 gjennomført den første avgangen der autopiloten i flyet sto for hele avgangen.

Mannskapet besto av to testpiloter, to testingeniører og en flytekniker. Først i dag melder Airbus om eksperimentet, etter at alle parametere og data etter turen er gjennomgått.

I stedet for å basere seg på ILS-systemet, og dagens teknologi på bakkeutstyret som er i bruk i dagens passasjerfly, ble denne teten med automatisk avgang gjort ved hjelp av teknologi som leser omgivelsene ved hjelp av sensorer og kameraer på selve flykroppen.

Airbus skriver i en pressemelding at det automatiske take-off systemet er en del av selskapets Autonomous Taxi, Take-Off & Landing (ATTOL)-prosjekt. Et prosjekt som ble lansert tilbake i juni 2018. Det neste steget i prosessen er å først og fremst teste ut det automatiske avgangs modus på flere testflyvninger, i tillegg til å starte tester av automatisk takse- og forbedret landingsmodus.

Produsenten skriver at målet ikke nødvendigvis er å ha alle disse funksjonene på nye fly i fremtiden, men at prosjektet skal teste og utforske mulighetene som ligger i dagens og fremtidens teknologi.

Andre nyheter

Boeing får kontrakt på leveranse av 18 overvåkningsfly

Hans Olav Nyborg

Verdens største fly flyr igjen etter ett år på bakken

Hans Olav Nyborg

EuroAtlantic bestiller to Boeing 787

Hans Olav Nyborg

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer