Airbus med første automatiske avgang fra rullebane

Den europeiske flyprodusenten Airbus har gjennomført den aller første helautomatiske avgangen fra en rullebane. Med produsentens Airbus A350-1000 testfly, ble det 18. desember 2019 gjennomført den første avgangen der autopiloten i flyet sto for hele avgangen.

Mannskapet besto av to testpiloter, to testingeniører og en flytekniker. Først i dag melder Airbus om eksperimentet, etter at alle parametere og data etter turen er gjennomgått.

I stedet for å basere seg på ILS-systemet, og dagens teknologi på bakkeutstyret som er i bruk i dagens passasjerfly, ble denne teten med automatisk avgang gjort ved hjelp av teknologi som leser omgivelsene ved hjelp av sensorer og kameraer på selve flykroppen.

Airbus skriver i en pressemelding at det automatiske take-off systemet er en del av selskapets Autonomous Taxi, Take-Off & Landing (ATTOL)-prosjekt. Et prosjekt som ble lansert tilbake i juni 2018. Det neste steget i prosessen er å først og fremst teste ut det automatiske avgangs modus på flere testflyvninger, i tillegg til å starte tester av automatisk takse- og forbedret landingsmodus.

Produsenten skriver at målet ikke nødvendigvis er å ha alle disse funksjonene på nye fly i fremtiden, men at prosjektet skal teste og utforske mulighetene som ligger i dagens og fremtidens teknologi.

ANNONSE
Forrige artikkelBraathens mottok sin andre ATR 72-600
Neste artikkelSouthwest følger United og American – utsetter bruken av 737 MAX til juni