Foto: Shutterstock

Den amerikanske flyprodusenten Boeing har gått sammen med den europeiske produsenten Airbus i å be amerikanske myndigheter utsette oppstarten av 5G-nettet i landet.

Det er bekymringen over at flere frekvenser som skal benyttes til 5G-nettet i USA, ligger tett opp mot samme frekvenser som benyttes blant annet til høydemålere i fly. Telefonselskapet AT&T og Verizon har allerede utsatt oppstarten av 5G med flere måneder.

De to produsenten har i et felles brev til det amerikanske teletilsynet bedt om at sikkerheten til flyene kommer først, og at oppstarten utsettes minst i seks måneder.

Både Airbus og Boeing advarer at dersom 5G-nettet aktiveres i starten av januar kan det få konsekvenser for flytrafikken over hele landet. Forstyrrelser på systemene i flyene gjør da at pilotene ikke kan lande, og må velge andre flyplasser eller områder der ikke 5G er aktivert eller forstyrrer flyene.

Som Hangar.no har skrevet om flere ganger pågår det en drakamp mellom teleselskapene og myndighetene. For mens både FAA og AT&T mener 5G-nettet ikke er noen direkte trussel mot flysikkerheten, er de to flyprodusentene ikke enig i dette.

Reuters melder at det nå er opp til president Joe Biden å ta en endelig avgjørelse rundt om oppstarten skal utsettes slik produsentene ber om.

5G-nettet har fått tildelt frekvenser i C-båndet, som er det samme som ligger tett opp til det flyene benytter for høydemålere. Teleselskapene har tilbudt seg å holde en lavere kraft og utsendelse på C-båndet i starten til det blir klart om det er forstyrrelser og om det har en negativ effekt på flyene.

Arbeidet med å starte opp 5G i USA starter 5. januar, da skal de første sendere slås på.

ANNONSE
Forrige artikkelVil utsette flypassasjeravgift til juli 2022
Neste artikkelNorwegian selger Gatwick-slots i London