Foto: Hans O. Nyborg

Japanske medier og nyhetsbyrået Reuters melder i dag at flyprodusenten Mitsubishi Heavy Industries (MHI), velger å stanse videre utvikling av sin flytype SpaceJet.

I følge Reuters kaller produsenten det å “fryse” produksjon og utvikling, på grunn av at luftfarten er i en så dyp krise som det nå er. Både antallet ansatte og budsjettet for flytypen skal være redusert ned til et minimum.

Flytypen SpaceJet som skulle komme med en versjon som hadde 88-seter, og en versjon med 76-seter, har vært flere år forsinket i forhold til opprinnelig produksjon og leveranse. Så sent som i juni i år hadde produsenten stor tro på at utviklingen av SpaceJet M90 skulle ta seg opp, mens M100-versjonen ble lagt på is for godt.

I løpet av 2020 har hele produksjonen og utviklingen fått nok et hardt slag mot seg, da produsenten ikke klarer å få ned den totale maksvekten ved avgang under 42.800 kilo, dermed utelukkes hele det amerikanske markedet, hvor kontrakter mellom pilotforeningene i de regionale flyselskapene og de store aktørene ikke tillater en vekt over 39.000 kilo.

Med hele det amerikanske markedet borte, sliter Mitsubishi Heavy Industries (MHI) med å forsvare videre produksjon av et regionalt fly, tilpasset nettopp det amerikanske markedet.

Produsenten har også benyttet Moses Lake i Seattle som base for å teste og utvikle flytypen sin.

I sommer kjøpte også Mitsubishi Heavy Industries (MHI) opp CRJ-produksjonen og flytypen til Bombardier, for å få sine hender på teknologien og utformingen av flyet, som skulle benyttes videre i M90-utviklingen.

Koronapandemien har satt en solid stopper for videre utvikling, og flere medier melder at hele programmet trolig kan bli kansellert.

Foto: Hans O. Nyborg
ANNONSE
Forrige artikkelUtsetter leveransen av 18 Boeing 737 MAX-fly
Neste artikkelFikk levert tre nye Airbus A350-1000