Norwegian: Brudd i forhandlinger

Det ble tirsdag brudd i forhandlingene mellom pilotforeningen og flyselskapet Norwegian, noe som kan føre til selskapets første streik.

Hovedutfordringene i forhandlingene ligger i selskapets bruk av innleid arbeidskraft ved baser i Finland og Spania, noe pilotforeningen minner om den omstridte personalpolitikken i det irske lavprisselskapet Ryanair.

– Disse ansettelseskontraktene skaper en voldsom fleksibilitet. Du kan sparke folk når du vil og hyre dem inn, du har ikke noe arbeidsgiveransvar. Det er en voldsom uthuling av rettighetene til piloter og kabinpersonale. Dette er virkeligheten ute i Europa. Skal vi ha norsk luftfart i fremtiden, må vi kunne konkurrere på like vilkår, sier Halvor Vatnar, leder i Norwegian pilotforening (NPF), til NTB.

Sa opp overtidsavtale

Etter at pilotene i selskapet for noen måneder siden ville vise sitt standpunkt ved å si opp overtidsavtalen i selskapet, har Norwegian måtte leie inn ekstra kapasitet fra som Jet2, SmartLynx og andre flyselskaper.

– Vi har hatt innleie av 1 til 2 maskiner for å dekke opp ruter som ellers ville vært kansellert i de siste ukene hvor Pilotforeningen har sagt opp fridagskjøpsavtalen, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til NRK.no.

Nå kan ledelsen i selskapet ikke pålegge pilotene å arbeide overtid, noe som gjør at arbeidskraft må leies inn fra andre aktører. Det i seg selv blir et paradoks i saken hvor pilotene krever stans i all innleid arbeidskraft, framfor faste ansettelser.

Bruker media i sin kamp

Pilotforeningen og medlemmene har benyttet media i sterk grad under sin kamp mot selskapet, Avisa Nordlys er en av mediene som har fått tilganger til både kontrakter, interne skriv og en etterhvert mye omtalt video med administrerende direktør Bjørn Kjos, som var beregnet for internt bruk.

4 av 5 ut i streik

Dersom mekling ikke kommer i havn kan selskapet oppleve sin første streik, og det vil bli varslet plassoppsigelse for 578 piloter i Norwegian.  Selskapet har i dag rundt 740 piloter hvor 640 er fast ansatte.

En streik vil derfor bety at 4 av 5 piloter blir satt på bakken sammen med størstedelen av selskapets flyflåte.

Varsel om såkalt plassoppsigelse for pilotene som er organisert i Norwegian Pilotforening (NPF) og Parat kan bli oversendt til NHO Luftfart og Norwegian allerede i dag eller i morgen denne uken.

Krever avtale

Pilotforening  til Norwegian (NPF) krever å få på plass en avtale som regulerer i hvilken grad flyselskapet kan bruke vikarer når flyselskapet skal inn i nye markeder som ved lansering av langdistanseruter neste år.

– Spørsmålet om vikarbruk er en kjempeviktig sak for oss, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til NRK.no.

ANNONSE
Forrige artikkel15 skadd etter Virgin-nødlanding
Neste artikkelVIDEO: Siste reise for Discovery