SAS EI-SIF - Foto: Inger Bjørndal Foss

Over 370 000 passasjerer mistet sine flyvninger når pilotene i SAS gikk ut i streik 26. april i år. Selskapet Airhelp som driver med erstatningstjenester saksøker nå flyselskapet på vegne av passasjerene etter at SAS fortsatt nekter de reisende erstatningsansvar.

Store deler av norsk lufttrafikk ble lammet mellom 26. april og 3. mai da rundt 1400 SAS-piloter ble tatt ut i streik. Uenigheten mellom ledelsen i SAS og pilotene førte til at totalt rundt 4000 flyvninger ble innstilt, noe som rammet over 370 000 passasjerer både i Norge og internasjonalt.

-SAS har under og etter pilotstreiken nektet for at de har et erstatningsansvar, og nekter fortsatt å utbetale erstatning til rammede passasjerer. Dermed går vi nå til sak mot flyselskapet på vegne av passasjerer som har søkt om erstatning, forteller landssjef for Airhelp i Norge, Andreas Hermansson.

Selskapet ønsker på denne måten å få rettens bekreftelse på at SAS har et erstatningsansvar.

– SAS mener at en streik som dette er en ekstraordinær hendelse og dermed utenfor deres kontroll, men en EU-dom fra 2018 har allerede avgjort at en intern streik i et flyselskap gir erstatningsplikt i forhold til rammede passasjerer. Vi mener det er helt på det rene at rammede passasjerer skal ha erstatning etter EU sitt EC 261 regelverk, legger Hermansson til. 

Erstatning – ikke refusjon

Passasjerer som rammes av streik har rett på å bli ombooket til sin destinasjon – eller få billettpengene tilbake. Saken med SAS-streiken handler imidlertid ikke om refusjon av billettpengene, men om en standardisert kompensasjon. Rammede passasjerer har nemlig i tillegg krav på en erstatning dersom de kommer til sin sluttdestinasjon mer enn tre timer etter tidsplan skriver selskapet i en pressemelding.

En slik standardisert EC 261-erstatning har en øvre grense på 600 euro per passasjer avhengig av lengden på flyreisen. Dermed risikerer SAS å måtte betale ut flere hundre millioner kroner i erstatning til de rammede passasjerene.

-Nå skal saken prøves i svensk rett, i landet der SAS har sitt hovedkontor. Utfallet vil være helt avgjørende for hvordan streikesaker skal behandles i europeiske domstoler i fremtiden, mener Hermansson.

Selskapet går til sak i Sverige og Danmark med det formål å bringe saken inn for EU-domstolen. Avgjørelsen fra EU-domstolen vil kunne skape presedens for hvordan erstatningssaker i forbindelse med streik blir behandlet i fremtiden, både i Norge og resten av Europa heter det i pressemeldingen.

– Vi har under hele denne prosessen sagt at vi er forberedt på å prøve saken i retten, og føler oss trygge på at dette går i passasjerenes favør, avslutter Hermansson.

ANNONSE
Forrige artikkelEthiopian Airlines 737 skled av rullebanen i Addis Ababa
Neste artikkelNå kan Norwegian, SAS og andre selskap i Europa wet-lease fra USA