Vietnam Airlines Dreamliner var i ferd med å lande uten landingshjulene ute

Foto: Hans O. Nyborg

En hendelse med et Dreamliner-fly fra Vientan Airlines har fått en hel bransje til å sperre opp øynene. Var virkelig pilotene ombord i et Boeing 787-9 fra selskapet Vientam Airlines ikke klar over at de ikke hadde landingshjulene ute?

Under en landing på flyplassen i Melbourne i Australia torsdag skal flygeleder i tårnet på flyplassen ha gjort pilotene oppmerksomme på at landingshjulene ikke var ute. Flyet var da i en høyde av 500 fot, rundt 150 meter.

Pilotene skal ha valgt å avbryte landingen og steg opp for å ta en runde og så lande på nytt, med landingshjulene ute. I følge Aviation Herald skal den australske havarikommisjonen ha startet undersøkelser rundt hendelsen.

Fredag melder flere medier i Vietnam at mannskapet skal ha glemt å ta ut landingshjulene før landing.  Australian Transport Safety Bureau vil ikke kommentere disse opplysningene, men flyplassen i Australia bekrefter at flyet måtte ta en go-around etter at det ble konstatert at hjulene ikke var ute.

Nå stiller alle seg spørsmålet om dette virkelig var mulig, at mannskapet glemte å ta ut landingshjulene før landing?

Piloter skal som regel ha fått varsler i cockpiten dersom bakken kommer for nær flyet uten av hjulene er på plass, men det er ukjent om dette systemet advarte pilotene i Vietnam Airlines eller ikke. Havarikommisjonen sier til australske medier at en rapport skal være klar i løpet av kort tid, så raskt pilotene og flyplassen samt flyselskapet har uttalt seg om hendelsen.

Flyet kom fra Ho Chi Minh City og fløy rute VN-781.

ANNONSE
Forrige artikkelForsøker å selge det skandinaviske flyselskapet og reiseselskapet for å skaffe penger
Neste artikkelBoeing og Icelandair eninge om kompensasjon for MAX-trøbbel