FOTO: HANS OLAV NYBORG

Året 2023 var en betydelig opptur for reiselivet og reiseaktiviteten nærmer seg gradvis nivåene før pandemien. Norges største reisearrangør, Ving, kan rapportere om en imponerende økning på over 17 prosent i antall reisende i 2023 sammenlignet med året før. Dette understreker at reiser er noe som nordmenn prioriterer høyt og denne trenden ser ut til å fortsette inn i 2024. Dette til tross for økonomisk usikre tider, krig og uro, samt en svekket norsk krone.

I en helt fersk undersøkelse fra Virke utført av Opinion kommer det frem at reiselysten fortsatt er stor blant nordmenn og det er særlig sommerferien som prioriteres. I gjennomsnitt planlegger en husholdning å bruke 45 900 kroner på ferie i 2024, noe som er nesten 10 000 mer enn i fjor da gjennomsnittet var 36 250 kroner. Det er 65 % av de spurte som sier at de skal reise på sommerferie i 2024, og 46 % sier at det er viktig å prioritere feriereisen selv om den er blitt dyrere.

– Reiselysten er stor blant det norske folk. Det finnes en lengsel etter å skape gode ferieminner, og oppleve nye, spennende reisemål. Vi ser også at trygghet blir ekstra viktig i urolige tider, og vi opplever at dette er en avgjørende faktor for mange reisende. Pakkereisen har derfor utvilsomt opplevd en renessanse, uttaler Marie-Anne Zachrisson, landssjef for Ving.

Reisemønsteret i 2023 var preget av en fantastisk Hellas-sommer. Interessen for å reise til kjente og kjære greske øyer fikk et tydelig oppsving. Vings største ferieland var imidlertid Spania, der både Gran Canaria og Mallorca ble de soleklart største reisemålene. 2023 var også året da nordmenn gradvis vendte tilbake til de store metropolene som London, Roma og Barcelona. Mange rettet også blikket østover igjen, mot byer som for eksempel Gdansk, som klatret inn på topp-fem listen over mest besøkte storbyer. De mer eksotiske reisemålene ble dominert av Maldivene og Mauritius, men det var også økende nysgjerrighet for andre reisemål i Indiahavet, som Sri Lanka og Zanzibar.  

Hit reiste Vings gjester i 2023

De fem mest populære charterdestinasjonene:

  1. Gran Canaria
  2. Mallorca
  3. Kreta
  4. Rhodos
  5. Tenerife

De fem mest populære storbyene:

  1. London
  2. Roma
  3. Barcelona
  4. Paris
  5. Gdansk
ANNONSE
Forrige artikkelFrankfurt-flyplass stenges på grunn av dårlig vær
Neste artikkelNå kan du reise til stjernenes favorittøy med TU