Foto: American Airlines

Det amerikanske flyselskapet American Airlines har måtte be den amerikanske flyprodusenten Boeing om hjelp til å finansiere leveransen av nær 20 Boeing 737 MAX-fly.

MAX-flyene skulle etter planen i følge nettstedet FlightGlobal ha blitt levert til flyselskapet gjennom 2020. Nå truer American Airlines med å kansellere hele bestillingen, dersom ikke en avtale kan inngås som inkluderer full finansiering av flyene.

Årsaken til at flyselskapet ber Boeing om hjelp er at det i dagens marked med koronaviruset og problemene luftfarten har fått, er vanskelig å få ordnet finansiering for kjøp av nye fly gjennom de tradisjonelle bankene og låneinstitusjonene som flyselskapene normalt benytter seg av.

American Airlines har allerede 24 MAX-fly i sin flåte som står på bakken i påvente av at flytypen skal få lov å fly igjen.

Boeing har sitt eget finansieringsselskap, Boeing Capital Corporation, som i flere tiår har hjulpet flyselskap med finansiering til kjøp av fly. Nå håper American Airlines å få hjelp gjennom dette selskapet til å sikre seg den neste 20 MAX-flyene når disse blir klare for leveranse.

Flyselskapet har 76 slike fly i bestilling.

Boeing har så langt i 2020 fått kansellering av totalt 450 MAX-fly fra leasingselskap og flyselskap verden over. Trolig vil produsenten gjøre det som kan gjøres for å sikret at ikke ytterligere 20, og muligens hele ordren fra American blir kansellert.