Foto: Hans O. Nyborg

Dersom Smartwings-gruppen i Tsjekkia skulle kollapse, kan det bety at så mange som 60.000 personer står i fare for å miste jobben sin. I følge avisen Prauge Morning er det nå høyst usikkert om selskapene Smartwings og CSA vil klare seg.

Myndighetene i landet har sagt de vil avgjøre før utgangen av juni om de skal kjøpe seg opp i selskapet, men det ønsker ikke ledelsen i flyselskapet. De ønsker seg heller statlige garantilån. Det er næringsministeren i landet som har foreslått at staten kjøper seg opp med 100 prosent eierskap i Smartwings-gruppen.

Dette forslaget har blitt støttet av landets finansminister. Men opposisjonen i Tsjekkia har protestert mot at landet skal redde flyselskapene. Der menes det at Smartwings ikke er et strategisk selskap som skal reddes for skattebetalerenes penger.

Smartwing og CSA har 2500 ansatte som direkte blir berørt dersom selskapet går konkurs, men totalt kan over 60.000 ansatte bli berørt innen selskap som håndterer fly, flyplasser, leveranser og annet i tilknytting tilk Smartwings-gruppen heter det.

Selskapet har bedt om å få en redningspakke eller lånegarantier for å kunne klare seg økonomisk.

Det er forretingsmannen Jiri Simane som eier 50,1 prosent av selskapet, mens CITIC Group i Kina eier resten av aksjene.

ANNONSE
Forrige artikkelNorwegian-eier utsetter mottak av 40 fly
Neste artikkelKonkursrammet flyselskap vil levere tilbake 19 fly til leasingselskapene