Foto: Hans O. Nyborg

Flyprodusenten Boeing gjennomførte i dag onsdag de første testene av den nye vingetuppen på Boeing 777X, som kan vippes opp og ned.

Flyprodusenten har nå to testfly av 777X på Everett utenfor Seattle i USA. Produsenten er allerede på etterskudd med tester og planlegging av den første flyvningen med den nye versjonen av langdistanseflyet.

Vingetuppene er 3,5 meter i høyde, selve vingespennet på 777X er på 71,6 meter. Årsaken til at flytypen får vingetupper som må brettes eller vippes opp er at med vingespennet på 777X er flyet for bredt til å passe inn mellom gater på de fleste flyplasser verden over. Med andre ord er vingene så lange at de ville komme i konflikt med andre fly på gaten ved siden av, dersom de ikke ble vippet opp.

Boeing har valgt å strekke ut vingene på 777X slik at det skal bli mindre turbulens som danner seg ytterst på vingene på et fly. Det gir økt besparelse av drivstoff som minker i forbruk.

I følge Boeing skal vingetuppene kun klare å vippes opp mens flyet er på bakken og først når det er kjørt av rullebanen. Det er ikke lagt opp til at denne ytterste delen av vingene er fylt med drivstoff.

Det amerikanske FAA har gitt Boeing melding at de er bekymret for at vingelysene ytterst på vingene blir montert på vingetuppene, dermed blir de hevet høyt opp når vingetuppene blir vippet opp, dette kan skape dårligere synlighet når flyet takser på en flyplass i dårlig vær eller tåke.

Boeing jobber med å finne en løsning på dette.

Her kan du se videoen Boeing har publisert på sin Twitter-konto:

(Avhengig av at Boeing opprettholder innlegget på tjenesten)

ANNONSE
Forrige artikkelAmerican Airlines bestiller 50 Airbus A321XLR
Neste artikkelEmirates vurderer 777X-bestilling og Dreamlinere på nytt