13.3 C
Oslo
28/09/20
Hangar.no

Ti år siden Hudson-landingen med Sullenberger

I dag tirsdag 15. januar 2019 er det nøyaktig 10 år siden US Airways rute 1549 havnet i Hudson-elven ved New York.

Pilotene og da med kaptein Sullenberger i spissen ble verdenskjente helter etter at begge motorene på flyet av typen Airbus A320 fikk totalt havari etter møte med en flokk med gjess.

Cactus 1549 skulle fra New York La Guardia til Charlotte i North Carolina da det fikk birdstrike like etter avgang. Pilotene fant raskt ut at de ikke kunne komme seg tilbake til flyplassen La Guardia, og heller ikke noen av de andre alternativene.

Løsningen ble å seile flyet ned mot vannet i Hudson-elven, og lande på vannoverflaten.

Alle 155 ombord kom fra det med livet i behold, og flyet endte opp på museum.

For kaptein Sullenberger og hans kollega som fløy Airbus-maskinen ble det en tøff høring etter landingen på Hudson. NTSB og amerikanske påtalemyndigheter mente i lang tid at kapteinen og hans kollega ikke gjorde nok for å returnere til en av de flyplassene som ligger rundt New York.

I løpet av høringen ble det klart at det kaptein Sullenberger hadde gjort var å regne som den mest suksessfulle ladningen med et passasjerfly på vann. Mannskapet har i ettertid fått en rekke utmerkelser og er hedret av en lang rekke foreninger, lag og statlige organ.

Andre nyheter

Fokker 50 havarerte i Mogadishu

Hans Olav Nyborg

Passasjer ga beskjed om at motordeksel falt av – Pilotene fortsatte flyturen

Hans Olav Nyborg

Mente det var for varmt i kabinen – Åpnet nødutgangen og gikk ut på vingen

Hans Olav Nyborg

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer