100 år siden flyselskapet KLM ble startet

Albert Plesman i 1920 foran KLM-symbolet - Foto: KLM

I dag 7. oktober er det 100 år siden det nederlandske flyselskapet KLM ble stiftet. Selskapets første kommersielle flyvning skjedde i mai 1920 med et fireseters fly og vil feires som 100 årsdag neste år. Denne første ruten var mellom Amsterdam og London, en rute som fortsatt flys 100 år senere.

Et nytt luftfartsselskap så dagens lys i Nederland høsten 1919 og dronning Vilhelmina ga det tillatelse til å bruke forstavelsen «Kongelig» – og dermed ble det Koninklijke Luchtvaart Maatschappij – direkte oversatt: Det kongelige luftfartsselskap – for oss bedre kjent som KLM.

Allerede i 1924 fløy KLM til kolonien Nederlands India – dagens Indonesia. Jomfruturen til Asia tok hele 55 dager!

1. juni 1939 fløy KLM fra Amsterdam via Kjevik til den nyåpnede lufthavnen Fornebu utenfor Oslo med DC-2. Ombord i flyet var det 10 journalister fra Nederland som skulle reise rundt i Norge og skrive hjem om det de opplevde. Tilsvarende fikk 10 norske journalister ta turen med flyet tilbake til Nederland som en gjenvisitt.

KLM hadde den gang samarbeide med DNL, forgjengeren til SAS, om ruter videre i Norge. Vi leser i Stavanger Aftenblad fra 10. juni 1939 at journalisten som fikk reise med KLM til Amsterdam, stilte direktøren for selskapet spørsmålet om hvorfor ikke KLM startet opp rute til Stavanger.

På dette spørsmål svarte direktøren i KLM at de ikke hadde sjøfly de kunne bruke til dette formålet. Journalisten undret seg og spurte om ikke de var klar over at Stavanger hadde en flunkende ny landflyplass, det var ikke KLM-direktøren klar over.

Flytiden fra Amsterdam til Kristiansand i 1939 var knappe to timer. KLM startet å fly jetfly med DC-9-10 den 1. april 1968. Med 73 passasjerer mellom Amsterdam og Kjevik, før turen gikk tur-retur Oslo, og så videre fra Kjevik tilbake til Amsterdam.

ANNONSE
Forrige artikkelHva skjedde med de fem?
Neste artikkelVil ha ny helikopterbase i Tromsø for redningshelikoptre