Pilotene ombord på et MD-88 fly fra det iranske flyselskapet Taban Airlines hadde akkurat fløyet ruten mellom Mashhad og Payam da de under landing på rullebanen ble gjort oppmerksom på at det var feil flyplass. 

Pilotene hadde siktet seg inn på Fat’h flyplassen som ligger 10 kilometer fra Payam-flyplassen. I følge en nylig utgitt rapport fra havarikommisjonen i Iran valgte pilotene og avbryte landingen på det som var feil flyplass, og ga gass og tok av igjen. Så tok de en sving i luften før de ga landingen ett nytt forsøk, det skjedde på samme flyplass som var feil flyplass. 

Dermed hadde pilotene forsøkt å lande på feil flyplass to ganger etter hverandre. På nytt ble pilotene gjort oppmerksom av flygeleder at de var på feil rullebane, og feil flyplass. 

På tredje forsøket klarte pilotene å få andet flyet med 155 personer ombord. Hendelsen fant sted 16. november i år. 

I følge ASN er begge flyplassene plassert slik geografisk at rullebanene ligger på linje med hverandre, ti kilometer i distanse mellom seg. 

Havarikommisjonen i Iran er svært kritiske til at ingen av pilotene valgte å rapportere hendelsen inn til myndighetene, noe som de er pålagt å gjøre. I tillegg oppdaget havarikommisjonen at flyets CVR – Taleregistrator var avslått og samtalene mellom pilotene i cockpitene og med flygeleder ble dermed ikke tatt opp slik det er påkrevd. 

ANNONSE
Forrige artikkelTror 737 traff drone under landing
Neste artikkelWizz Air UK med rute mellom London og Oslo