Alle flygninger ut av flyplassen denne mandagen har blitt kansellert som en følge av de store demonstrasjonene på flyplassen. Dette er dag nummer fire med demonstrasjoner ved flyplassen. Det meldes også om kraftige sammenstøt mellom politi og demonstranter. UD advarer også nordmenn på tur i området.

Det er kun fly som allerede er sjekket inn og fly som allerede er i luften på vei mot flyplassen som får lande kunne flyplassmyndighetene melde tidligere på en pressekonferanse. Det har også vært store problemer knyttet til infrastrukturen rundt flyplassen da det har hvert mer eller mindre stillstand i trafikken rundt flyplassen, men også mye kaos i kollektivtransporten har gjort det vanskelig å komme seg rundt i byen.  

Det er rundt 200 fly som er rammet av kanselleringer på grunn av hendelsene ved flyplassen. De få andre flyene som enten har tatt av eller lander på flyplassen er kraftig forsinket. Passasjerer som ikke kommer seg avgårde i dag har blitt bedt om å komme seg vekk fra flyplassen på grunn av sikkerheten.

Flere ansatte i Cathay Pacific har valgt å støtte seg til demonstrasjonene, men dette har ikke falt i god jord hos verken ledelsen i selskapet eller i Beijing. I en epost til sine ansatte meldte selskapets administrerende direktør, Rupert Hogg at hvis de ansatte deltok i demonstrasjonene på flyplassen vil det få konsekvenser. En av konsekvensene som nevnes er sparken. Myndighetene i Kina har også meldt at ansatte som deltar i demonstrasjonene muligens kan få forbud mot å fly i kinesisk luftrom.

Blant annet meldte flyselskapet ifølge The Wall Street Journal at de hadde gitt to bakkeansatte sparken etter å ha lekket reiseinformasjon til et fotballag tilhørende Hong Kong-politiet ut på nettet. Dette er bare noe av det som har foregått i selskapet siden demonstrasjonene begynte.

Aksjen til Cathay Pacific har gått brutalt ned den siste tiden som følge av demonstrasjonene i Hong Kong. Siden midten av juli har aksjen mistet en femtedel av sin verdi. Denne mandagen førte aksjen ned med 4,9%, noe som er det verste fallet på tre år, til en kurs på 9,8 Hong Kong Dollar. Et tall som er det svakeste på over et tiår ifølge The Wall Street Journal.

Ifølge kinesisk media står også kinesiske politistyrker klare i Shenzhen for å bryte inn i Hong Kong for å rydde opp i situasjonen.

CNN melder også at protestanter har hengt opp plakater, flygeblader og sprayet grafitti på veggene inne på flyplassen. Nyhetskanalen trekker spesielt frem en plakat med skriften “Sorry for the inconvinience but we`re fighting for survival!” som beskrivende for situasjonen.

Hong Kong er nå inne i sin tiende uke med protestaksjoner mot en ny lovgivning som skal gi myndighetene lot til å utlevere fanger til Kina. Dette har ført til massive demonstrasjoner i hele byen. Demonstrasjonene som i første omgang har hvert fredelige her også gått over til det mer voldelige slaget. Over 40 mennesker ble søndag rapportert skadet etter et sammenstøt med politiet.

Ifølge South China Morning Post er det en spesifikk hendelse som har fått demonstrantene til å se rødt. Etter sammenstøtet med politiet søndag ble en jente skutt av politiet i øyet av en «beanbag». Som følge av dette har jenta måtte amputere øyet. Hendelsen har ført til at en rekke demonstranter har gått med lapp over det ene øyet for å gi sin støtte til denne jenta.

Ifølge UDs reiseinformasjon er det også nå i sommer sendt ut et varsel hvor reisende i Hong Kong bes om å ta ekstra hensyn. Dette er varslet fra UD: «Fra og med juni 2019 har det vært avholdt en rekke demonstrasjoner på ulike steder i Hongkong. Demonstrasjonene har som oftest funnet sted i helgene og har ved enkelte anledninger ført til sammenstøt mellom politi og demonstranter. Demonstrasjonene har til tider hatt innvirkning på kollektivtrafikk og generell fremkommelighet i byen inkludert Hongkongs flyplass. Reisende oppfordres til å ta nødvendige forholdsregler, holde seg unna store folkemengder samt følge råd fra lokale myndigheter.»

ANNONSE
Forrige artikkelNærmer seg konklusjon rundt åpning av Moss Lufthavn på Rygge
Neste artikkelNy FAA direktør: Ingen dato satt for når MAX-flyene skal fly igjen