12.6 C
Oslo
30/09/20
Hangar.no
Foto: Wikipedia

Pilot avslørt: Fløy i 20 år med falske godkjennelser

En pilot i flyselskapet South African Airways er nå blitt avslørt, etter å ha fløyet i 20 år med forfalskede godkjenninger.

ATPL-lisensen som kommersiell pilot har i alle år vært en svært god forfalskning, som piloten har brukt i sitt arbeide. Det var først i november 2018 at piloten ble innblandet i en hendelse i luftrommet over Sveits, at de falske papirene ble avslørt.

Det var under en flyvning i november at han som andrepilot fikk ansvaret for å fly mens kapteinen forlot cockpiten en liten periode. Mannen som det nå viser seg hadde dårlige kunnskaper om pilotens ansvar, skal ha unngått å etterfølge pålegg fra flygeleder om å endre høyden på flyet han fløy sammen med kollegaen.

Da det ble en etterforskning av hendelsen ble det oppdaget at mannen ikke hadde en ekte godkjennelse, og at den var forfalsket. Da tyske og sveitsiske myndigheter konfronterte mannen med at hans godkjennelser var falske, nektet han for dette, men valgte allikevel å si opp jobben sin.

Piloten fikk jobb som andrepilot i 1994 i SAA, sammen med en rekke andre. I 2005 fikk han tilbud om å oppgradere til kaptein, men avslo tilbudet ettersom han da hadde måtte gjennomføre en ny test som skulle gi ham en ny godkjennelse med høyere rang.

Gjennom de siste 12 årene har han flere ganger fått forslag fra arbeidsgiver om å oppgraderes til kaptein, men takket nei hver gang melder avisen Mail & Guardian .

South African Airways har nå satt i gang en gjennomgang av samtlige piloter, og endret sine rutiner for å kunne avdekke slike tilfeller raskere.

Mannen som jobbet som pilot i 20 år med forfalskede papirer kan vente seg en runde i retten kommende høst ettersom flyselskapet går til retten med saken.

Andre nyheter

Har fløyet samtlige Airbus A380 til USA for lagring i minst tre år

Hans Olav Nyborg

Bloomberg: Legger ned AirAsia i Japan

Hans Olav Nyborg

FAA-direktør skal fly 737 MAX selv neste uke

Hans Olav Nyborg

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer