14.3 C
Oslo
24/09/20
Hangar.no
Faksimile The Mirror

Britisk avis med faktafeil rundt historien om Kee Bird fra 1947

Den britiske storavisen The Mirror presenterer i dag en nyhetssak basert på en ny video på Youtube. Der hevder avisen i henhold til videoen at et mystisk fly har dukket opp fra isen på Grønland. Mannskapet skal ha blitt «spist av isbjørner», og forskere klør seg i hodet over vraket som ble oppdaget i 2014 av NASA.

Sannheten har vært kjent siden 1947, og NASA har tatt flere bilder av flyvraket siden 1990-tallet. For flyet er det berømte Kee Bird, et B-29 Superfortress fly som i 1947 var på et spionasjeoppdrag, og som styrtet i dårlig vær nordvest på Grønland.

Mens den britiske avisen hevder mannskapet «ble spist av isbjørner» er sannheten litt annerledes. Historiebøkene kan fortelle at mannskapet hadde med seg godt med proviant i flyet, og ettersom landingen på isen foregikk som en «myk landing», overlevde alle 11 ombord.

Mannskapet ble reddet etter tre dager i isødet, godt beskyttet inne i vraket av flyet.

Kee Bird sett av NASA i 2013 – Foto: NASA 8IceBridge Digital Mapping System) Mike Carlowicz

Selve flyvraket er det ikke noe mystikk rundt som den britiske avisen hevder. Vraket ble på midten av 1990-tallet ble flyvraket restaurert med nye motorer, propeller og hjul i tillegg til en rekke instrumenter og batterier.

I 1995 var flyet i det som kunne sies å være flygedyktig stand, og planen var å fly B-29 flyet ut fra Grønland. Etter at motorene ble startet opp og flyet takset på isen, ble det lekkasje i en av flyets drivstofftanker. En brann oppstod og det tok ikke lang tid før hele flyet var slukt av flammene.

NASA tok det siste bildet av vraket på isen i 2014. Hele flyet ble ødelagt tilbake i 1995 og alt som var gjort for å restaurere og redde flyet var forgjeves.

Riktignok skriver NASA i sin sak fra 2014 at på bildet fra 2013 kan det sees isbjørnspor rundt vraket, noe som vil være naturlig ettersom det lever isbjørner i hele området der flyvraket ligger.

Vraket slik det så ut i 2014. Foto: NASA
En video nylig lastet opp på Youtube skal være avisens kilde. Video: Sci-Fi channel/Youtube

Andre nyheter

737-versjonen som erstattet 200 varianten

Hans Olav Nyborg

20 år siden Concorde-ulykken i Paris

Hans Olav Nyborg

Tilbakeblikk: Sterlings Boeing 727 var helt spesielle på sin måte

Hans Olav Nyborg

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer