Faksimile The Mirror

Den britiske storavisen The Mirror presenterer i dag en nyhetssak basert på en ny video på Youtube. Der hevder avisen i henhold til videoen at et mystisk fly har dukket opp fra isen på Grønland. Mannskapet skal ha blitt “spist av isbjørner”, og forskere klør seg i hodet over vraket som ble oppdaget i 2014 av NASA.

Sannheten har vært kjent siden 1947, og NASA har tatt flere bilder av flyvraket siden 1990-tallet. For flyet er det berømte Kee Bird, et B-29 Superfortress fly som i 1947 var på et spionasjeoppdrag, og som styrtet i dårlig vær nordvest på Grønland.

Mens den britiske avisen hevder mannskapet “ble spist av isbjørner” er sannheten litt annerledes. Historiebøkene kan fortelle at mannskapet hadde med seg godt med proviant i flyet, og ettersom landingen på isen foregikk som en “myk landing”, overlevde alle 11 ombord.

Mannskapet ble reddet etter tre dager i isødet, godt beskyttet inne i vraket av flyet.

Kee Bird sett av NASA i 2013 – Foto: NASA 8IceBridge Digital Mapping System) Mike Carlowicz

Selve flyvraket er det ikke noe mystikk rundt som den britiske avisen hevder. Vraket ble på midten av 1990-tallet ble flyvraket restaurert med nye motorer, propeller og hjul i tillegg til en rekke instrumenter og batterier.

I 1995 var flyet i det som kunne sies å være flygedyktig stand, og planen var å fly B-29 flyet ut fra Grønland. Etter at motorene ble startet opp og flyet takset på isen, ble det lekkasje i en av flyets drivstofftanker. En brann oppstod og det tok ikke lang tid før hele flyet var slukt av flammene.

NASA tok det siste bildet av vraket på isen i 2014. Hele flyet ble ødelagt tilbake i 1995 og alt som var gjort for å restaurere og redde flyet var forgjeves.

Riktignok skriver NASA i sin sak fra 2014 at på bildet fra 2013 kan det sees isbjørnspor rundt vraket, noe som vil være naturlig ettersom det lever isbjørner i hele området der flyvraket ligger.

Vraket slik det så ut i 2014. Foto: NASA
En video nylig lastet opp på Youtube skal være avisens kilde. Video: Sci-Fi channel/Youtube
ANNONSE
Forrige artikkelLeter etter årsaken til helikopterstyrt nær Røldal
Neste artikkelWiderøe feirer 85 år på vingene – Slik startet det