Foto: Hans O. Nyborg

Gründer av lavkostselskapet Lion Air, Rusdi Kirana, er rasende over det han mener er beskyldninger fra flyprodusenten Boeing om årsaken til flyhavariet i oktober med ett av selskapets nyeste fly.

Kirana mener Boeing forsøker alt de kan å legge hele skylden for at flyet styrtet, over på flyselskapet. Nå truer direktøren med å kansellere hele eller deler av sin ordre på Boeing 737 MAX-fly.

I følge Reuters som først meldte om saken, har flyselskapet 188 Boeing 737 MAX i bestilling hos Boeing. Det er en betydelig mengde fly som dermed står i fare for å forsvinne fra ordreblokka dersom ikke partene løser saken seg i mellom.

Rusdi Kirana skal overfor Reuters ha innrømmet at det kan være interne brudd på rutiner hos hans ansatte som også bidro til flystyrten, men at hovedskylden for ulykken ligger i Boeings endringer i flyets systemer, som var ukjent for pilotene.

Flere medier spekulerer i om beskyldningene mot Boeing er et påskudd for at flyselskapet skal kunne komme ut av en knipe hvor det i lengre tid har vært klart at ordren på nye MAX-fly kanskje er for stor.

Hva Lion Air skal med over 180 737 MAX fly de nærmeste årene er det få som klarer å skjønne. Selv leasingselskapet som Lion Air leir de nye MAX-flyene fra har i saken til Reuters uttalt at det kan være flyselskapet bruker ulykken for å få et overtak på flyprodusenten, uten at vedkommende står frem med navn.

Lion Air opererer en flyflåte med 112 Boeing 737 i både 800 og 900 versjonene. I tillegg inkluderer flåten ti Boeing 737 MAX 8 som er levert selskapet det siste året. Flyselskapet har også hatt utleie av flere av sine MAX-fly til selskapet Flynas sist sommer.

Flyprodusenten Boeing sendte for kort tid siden ut en pressemelding hvor det ble påpekt at årsaker til ulykken kan skyldes dårlig vedlikehold eller feil handlinger fra pilotenes side, ble det ikke nevnt noe om det nye kontrollsystemet i flyet som har vært diskutert mye etter ulykken. Dette har fått Lion Airs ansatte til å reagere kraftig.

ANNONSE
Forrige artikkelFlyduabi-piloter valgte å ta av uten godkjennelse i Moskva
Neste artikkelSAS legger frem beste resultat på nesten 20 år